Infografia – Els 10 errors dels emprenedors


Quan una persona té una idea i vol desenvolupar un projecte es diu que es un emprenedor. Actualment emprendre està de moda, emprendre es molt “cool” i la falta de feina fa que moltes persones es llancin a portar a terme la seva idea sense tenir en compte tots els factors que poden influenciar positiva o negativament al seu projecte. Per això volem donar-vos a conèixer els 10 principals errors dels emprenedors a l’hora d’executar la seva idea.

Aquesta entrada de blog està basada en la ponència feta per en Quim Gudayol, Coordinador de Start-up Catalonia a Girona, gerent del viver d’empreses Nexes a Forallac i professor associat de la UdG, en el passat IV Saló Ocupació, Fomació i Empresa de Palafrugell.

Ara si, entrem en matèria amb:

Els 10 errors dels emprenedors

Error 1: Tenir un equip poc implicat o no dedicar-se full-time

Emprendre es una tasca difícil que requereix de moltes hores per portar un projecte a bon port. Tenir un equip poc implicat amb el projecte es un del aspectes que més incidiran negativament en l’èxit del projecte. També dificultaran l’èxit que els membres de l’equip tinguin diferents objectius o que no es dediquin al projecte al 100%.

Per prevenir-ho s’ha de fer una selecció acurada dels socis del projecte, repartir les tasques adequadament, definir la missió i valors de l’empresa perquè tot l’equip estigui cohesionat i tingui un mateix objectiu per aconseguir. També es molt important fer un pacte de socis per protegir els interessos de totes els membre de l’equip.

 

Error 2: Falta d’un líder clar

Per portar a terme un projecte s’han de prendre decisions i serà difícil que es faci de manera adequada si no existeixen uns rols ben definits i una organització clara perquè tothom sàpiga el lloc que ocupa dins de l’empresa.

El líder del projecte es la persona responsable de prendre les decisions de manera estratègica i amb mires de futur i per poder fer-ho les funcions de l’equip han de ser ben definides i consensuades per evitar conflictes que posin en perill la integritat del projecte.

 

Error 3: No pensar en les vendes

No es pot perdre el focus del projecte que es el de vendre, ja sigui serveis o productes. Perdre aquest objectiu de vista es un error molt greu que pot fer que perdem tot el que hàgim fet fins al moment. Es molt important testejar el producte que volem oferir. Podem dedicar molt de temps en fer un producte perfecte però que després no agradi al públic i, per tant, els esforços dedicats no hauran servit de res. Es molt millor crear un prototip més ràpid i més econòmic per veure si el producte serà acceptat per el públic i, a partir d’aquí, avançar.

 

Error 4: Creure que un negoci online no és offline i viceversa

Qualsevol negoci de qualsevol sector actualment ha de pensar en el món online i en la seva estratègia digital. Però no hem d’oblidar que un negoci online també a de ser offline o caurem en un dels errors dels emprenedors. Els contactes son una de els eines imprescindibles per fer funcionar un negoci, ja sigui online o offline. Per altra banda, es impossible obviar la visibilitat i difusió que aporten medis socials i, en definitiva el món digital a un projecte. Per això es imprescindible trobar un equilibri entre les dos vessants i no descuidar cap de les dos.

 

Error 5: No tenir definit el nostre públic objectiu

Per poder vendre un producte hem de saber a qui l’hem de vendre. No podem pensar en cobrir tot un mercat o tot un públic. Hem de saber reconèixer i avaluar el nostre públic per poder crear una bona estratègia de marketing que ens ajudi a promocionar i, a la fi, vendre allò que fem.

Perquè com ja hem esmentat a dalt, no podem perdre el focus, l’objectiu de la nostre empresa que son les vendes.

 

Error 6: No aprendre a millorar i rectificar

Hem de saber mesurar els nostres objectius, provar noves maneres de vendre, de treballar, canviar per poder adaptar-nos a les adversitats que ens trobem. Si no ens mantenim flexibles i disposats a aprendre dels nostres errors no podrem trobar una solució, canviar el rumb i adaptar la nostre empresa al nou context i, per tant, les probabilitats de fracàs seran molt grans.

 

Error 7: No recolzar-te en les dades per prendre decisions

Has d’analitzar les teves accions i resultats, la competència, el mercat, les tendències, conèixer el teu públic, etc., i recolzar-te en totes aquestes dades per poder prendre les millors decisions. Si no aniràs a la deriva prenent decisions sense un motiu i jugant-te l’èxit del teu projecte en cadascuna d’elles.

No prenguis decisions amb els ulls tapats, analitzar tot allò que sigui rellevant pel teu negoci i així prendràs les decisions més encertades.

 

Error 8: No adaptar-te a les demandes del mercat

No hem de vendre el que volem sinó el que el nostre públic vol, aquest es un dels errors dels emprenedors. Hem de saber definir el problema del nostre client per donar-li la solució que necessita. També hem de tenir en compte el que fan els nostre competidors per definir la nostra manera d’enfocar-ho i trobar allò que sigui útil pel nostre mercat.

 

Error 9: No voler explicar el teu projecte per por al plagi

Aquest es el síndrome Golum, mi tesooorooo! Pensa que el risc de que et copiïn la idea es molt baix i que els beneficis d’explicar-la son molt alts. Si expliques la teva idea la tindràs més treballada i més estructurada, a més molta gent et donarà consells i contactes que et seran útils per millorar-la. També estaràs començant a testejar el producte veient les opinions de les persones a les que els hi expliques i tot això t’ajudarà en el teu projecte. Per tant i en conclusió, es molt millor que l’expliquis que no pas que l’ocultis.

 

Error 10: No demanar ajuda

Aquest error et pot portar a arruïnar el teu propi projecte. No has de tenir por a demanar ajuda en assessorament de tot tipus, a més, i a moltes opcions públiques d’ajuda als emprenedors que et seran molt útils i beneficioses. També tens múltiples opcions per demanar ajuda en quant a finançament. La primera de totes la FFF (Amics, família i bojos), després crèdits públics i tot tipus de crowdfundings.

¡No t’aïllis i demana ajuda per poder aconseguir portar a terme el teu projecte!

 

Molta sort en el teu projecte i pensa que no existeix el fracàs, perquè si no pots portar a terme o no funciona el teu projecte, hauràs guanyat molta experiència que et serà molt útil per prevenir els errors dels emprenedors en el futur.

 

Et deixem links d’utilitat:

Catalunya Emprèn: http://catempren.gencat.cat/index.html

Xarxa Emprèn: http://catalunyaempren.gencat.cat/inicia/cat/

Acció – Agència per a la competitivitat de l’empresa: http://accio.gencat.cat/cat/index.jsp

Enllaç a la presentació de la ponència d’en Quim Gudayol: https://prezi.com/ythoil_j2c24/els-10-errors-dels-emprenedors/

 

INFOGRAFIA sobre els 10 errors dels emprenedors perquè la comparteixis a les xarxes sociales

Infografia dels errors dels emprenedors quan comencen a emprendre


Publicado

en

por